Roger Piantoni dödsrörelse

Fotbollsspelaren Roger Piantoni, som dött i åldern 86, var det spännande franska laget som tog tredje plats i VM i 1958. En starkt bollspelare, en vänster som ofta gjorde sitt bästa vänster fot och möjligheter för andra, gjorde han 18 mål för Frankrike i 37 framträdanden. I 1958-VM-finalen var han en nyckelkomponent i en dynamisk fransk outfit som också inspirerades av Raymond Kopa och bara Fontaine.Piantoni gjorde det tredje målet när Frankrike, i lagets match, slog ut Paraguay 7-3 i Norrköpping.

På samma mark fick han det fjärde franska målet när Nordirland slogs 4-0 i kvartalet finalen, och han gjorde en sen sekund i kvartfinalen, vilket Frankrike förlorade 5-2 till Brasilien efter att ha reducerats till 10 passande män genom en skada på den Bet365 online centrala halvdelen Robert Jonquet. Den enda matchen där Piantoni inte spelade var den tredje platsens spel, där Frankrike tappade Västtyskland 6-3.

För att gå med sin tredje plats VM-medalj vann Piantoni ett imponerande nummer av heder i den inhemska franska fotbollen med Reims, med vilken han vann Ligue 1-titeln 1958, 1960 och 1962 och den franska cupen 1958.Med Reims fick han också en finalen i European Cup i 1959, som gick förlorad 2-0 till en övertygande Real Madrid-sida.

Piantoni ansåg sig som en del av italiensk utvinning sig som en mycket man av Lorraine, där han föddes i Etain, son till en amatörfotbollsspelare som spelade för lokala laget, La Mouriere, efter att ha släppts från en tysk krigsmästare. Hans mor dog när han var bara två år gammal, och han blev uppvuxen i närliggande Piennes av sina morföräldrar, som hade lämnat Italien som barn.

Han spelade sin första fotboll som pojke på Piennes torg med bland annat en framtida Frankrikes internationella, Thadée Cisowski. Piantoni var en flitig målscorer i ungdomsfotboll, en gång som drog 18 mål i en enda match.Begärde att förklara kraften i hans vänstra fot, svarade han att han hade en liten idé som en boxare frågade om hans knockoutstans, men kom ihåg med nöje den tid då han hörde en åskådare som en liten pojke, hörde en åskådare : “Åh, titta på den lilla killen; han kommer aldrig att göra det. “Han försökte arbeta för att förbättra sin högra fot, men koncentrerade sig ännu mer på sin formidabla vänster.

Anslutande till Piennes-klubben i en lokal liga, under 1949-50-säsongen scored 35 gånger och var ledande scorer i tävlingen. Det väckte honom till uppmärksamhet hos toppflygsklubben Nancy, för vilken han undertecknade 1950.I huvudsak en vänster vänster, hans favoritroll, anpassade han sig till den inre rätt positionen på begäran av en av hans Nancy-chefer, Jacques Favre, och han kände att det hjälpte honom: “Det gjorde det möjligt för mig att utvärdera spelet bättre, och framförallt för att undanröja bättre breakaways. Även att flytta mycket snabbare till plats för att skjuta med min vänstra fot. “Piantoni spelade på Nancy i sju år innan han odds Bet365 överfördes till Reims. De var redan ett av de bästa lag i Europa, med spelare som Jonquet och Fontaine, och förstärktes ytterligare av hans tillägg. Piantoni spelade bra i 1959-matchen i Stuttgart i Stuttgart på nummer 10, men Reims kunde inte klara av Real Madrids Alfredo Di Stéfano, som gjorde det viktiga andra målet. Piantoni lämnade 1964 för att bli med i Nice för två årstider innan han gick tillbaka från spelet 1966.Hans sista internationella hatt hade kommit 1961, i ett 5-1 nederlag i Finland i en VM-kval på Parc des Princes, där han gjorde poäng.

Piantoni hade inga stora ambitioner att bli chef, men var glad nog att ta ett jobb som spelare-tränare på den mindre franska klubben Carpentras, från 1967 till 1971. År 1970 blev han medlem i federala rådet för den franska fotbollsförbundet, en tjänst han höll fram till 1988.

En familjemedlem och en hängiven av fransk historia och detektivhistorier, Piantoni åtnjöt speciellt semester på Loire-stranden. Där sa han att han kunde känna kontakten med sitt lands förflutna.