Indiens batsmen slog tillbaka efter Jos Buttler stränder upp England på dag två

Med tanke på att de måste vinna detta test för att få en chans att jämföra serien var det en grym dag för Englands turister. De spelade inte för mycket: Jos Buttler hyllade svansen imponerande när de slog, då bowlers och fielders, samlade de röda dammarna i Mumbai på sina vita hela tiden, försökte ärligt nog när de fanns.

Men siffrorna gör dyster läsning för en sida som måste vinna. Fyra hundra är inte ett dåligt resultat men vid slutet av den andra dagen hade Indien slagit för 52 overs och de har 146 körningar på brädet med bara en ensam wicket ner.Virat Kohli har ännu inte lockats till crease.India v England: fjärde testet, dag två – som det hände Läs mer

Englands ambitioner motverkades av Murali Vijay och Cheteshwar Pujara, som fick smeknamnet “Steve” under hans korta vistelse i Yorkshire dressing room för ingen uppenbar anledning. Vid slutet var Vijay obesegrad på 70; Pujara hade 47 och hemsidan såg säker.

Vijay är en ovanlig öppningsbatsman genom att han har visat en svaghet mot den korta bollen i denna serie samt en förmåga att slå sexes av spinnare. Pacemen testade honom rätt tidigt men studsen är sann och förutsägbar här och det fanns inga larm.

Han såg kort sårbar mot spinnarna.Två gånger valde han en höjd körning mot Adil Rashid och i båda fallen rensade bollen bara att dra sig tillbaka fältarna, i mitten av och i mitten – inte så underbart att nuvarande spinnare motsätter sig hur DRS har hjälpt dem med klagomål om sminken av modern fladdermus. Men senare skulle det finnas två eftertryckta sex från Vijay, mot Moeen Ali och Rashid; Pujara, som kom till veckan efter en perfekt Moeen off-break hade trängt in i KL Rahuls port, var sammansatt och självsäker från sin första boll. Liksom Vijay är han mer bekväm mot spinnare, hans fotarbete exakt och hans avsikt positiv. Denna milda plågare av engelska bowlers missade knappt en boll.Här var bekräftelse på den enklaste bowlingsfilosofin för en tränare som är välbevandrad i IPL samt test i Indien: “I IPL-skålen kommer de snabba bowlersna mot indianerna och spinnarna mot alla utländska spelare och du går inte långt fel. “Så det var ingen stor överraskning att Englands batsmen skulle konfronteras med två spinners när turisterna återupptog sina innings på 288 för fem på fredag ​​morgon. I själva verket kämpade de väl efter Ben Stokes tidiga, förvirrande avgång. Indien sökte en recension för en fångst bakom Ravi Ashwin efter att Stokes inte hade blivit utlämnad av Umpire Oxenford.

Den akut-tv-domaren, Chettithody Shamshuddin, som fortfarande är på plats sedan Paul Reiffel kommer inte att ta någon del i denna match efter hans slag mot huvudet på den första dagen stod inför ett knepigt beslut.Stokes slagträ hade tydligt slått på marken men domaren hade nog rätt att dra slutsatsen att bollen samtidigt hade tagit kanten på fladdermusen. Stokes reaktion föreslog att han tog en alternativ vy men avskedade batsmen är sällan kända för sin objektivitet. Härifrån kan England ha vikit mot spinnarna, som fortsatte med den gamla bollen för det mesta av morgonen, men Buttler , som visar dårskapen hos dem som höll fast vid den traditionella slutsatsen att han inte skulle väljas ut för en test match eftersom han nyligen har spelat så lite rödbollsmrickett, orkesterade en viktig rearguard-action. Keaton Jennings bitar kulan och gick för att “hävda århundrade på debut i England | Ali Martin Läs mer

Buttlers chefförbund kom från ett osannolikt kvartal.Varken Chris Woakes eller Rashid, som båda avskedades av Ravindra Jadeja, kunde hålla Buttler-bolaget länge, men Jake Ball erbjöd starkt hjälp när han hade överlevt en skarp chans att Virat Kohli i golvet innan han hade scoret. De lade till 54 tillsammans och Ball var ingen sömnspartner, med några hälsosamma slag mot spinnarna och den märkliga imponerande körningen mot den nya bollen, som så småningom togs strax före lunch.

Buttlers innings på 76 mättes genom hela ; han började bara expandera sin repertoar när han sprang ut ur partners. Därefter presenterade han några varumärken omvända svep och en mäktig körning mot Ashwin, som krävde en annan boll.

Pusslet kvarstår av hur man bäst kan använda Buttler i Testcricket.Vad som har blivit ännu mer uppenbart efter de två senaste matcherna är att han absolut sett bör övervägas för en plats i någon del av världen, om än inte en garanterad, eftersom England i förtid får en tydligare uppfattning om vad som utgör deras bästa sortiment av batsmen. Och det skulle vara praktiskt om han spelade några fler förstklassiga matcher också.

För Indien delades wicketsna mellan Ashwin (sex för 112) och Jadeja (fyra för 109). Detta är första gången alla Englands wickets har fallit till spinnare i Indien sedan februari 1977. Det hände också på Mumbaiens röda mark, som har en vana att plåga fartbollare. Ashwin och Jadeja har för närvarande 35 wickets mellan dem i denna serie, i motsats till 26 av Rashid och Moeen.Av större skillnad och kanske av någon relevans är jungfrunet som är 83-31 till förmån för de två indianerna.