Jürgen Klopps alkemi kräver att nya ingredienser ska nå nästa nivå

När det gäller fråga två, ja, det är bra, tack. Men han är också på väg att bli 51 år gammal och har en väldigt lång resa hem. Vid vilken tidpunkt utlopp Klopp, böjd med en rörlig familjen sorg, som din favorit morbror vid en begravning, och visar all oro, själen ont och önskan att göra allt igen just nu chansen att du förväntar dig av en chef för hans stamtavla.

I rättvisa var båda frågorna på punkt. Liverpools spring till final i Champions League var anmärkningsvärt för exakt dessa skäl. För det första har Klopp spenderat, nästan ingenting på spelare under sin tid på Anfield.I själva verket handlar spelarrekrytering mot en liten vinst för klubbens ägare FSG. Trots detta har Klopps lag behållit en plats vid Europas fotbolls stora gushing finansiella spen. Vinn eller förlora i Kiev, det kommer trebles runt i styrelserummet.

Det fanns några uppenbara bevis på detta på planen. Madrid har inte varit fotbolls nummer ett tillbringare av sent. Men med spelet i balans kunde de fortfarande få på Gareth Bale, en spelare som åtminstone lika bra som någonting i Liverpools start XI. Förlorade Liverpool förlorade Mohamed Salah och stod inför en kasta upp mellan en otrolig Adam Lallana och Dominic Solanke, som har scoret bara en gång i professionell fotboll. De hade nio skott i mål med sin stjärnspelare på planen och fyra i timmen utan honom.Salah Can Karius låter som en användbar ryggrad till laget, men som en spelplan räcker det inte – inte minst när Salah går och någon annan måste göra bära. Och verkligen vad Liverpool gör nästa är den mest intressanta frågan här, en som talar direkt till lektionerna som ska läras av ett 3-1 nederlag till mästarna i den moderna klubbåldern. Jürgen Klopp: “Det var mycket dåligt för Mo Salah, för oss och för Egypten “Läs mer

Madrids regalmingues, Europas mästerskräm, var fjädrande och också lyckliga i Kiev. Ja, det här är några krämiga, jammiga, snygga maränger, men medan skillnaden på natten var marginell var det också konsekvent och oöverstigligt marginellt. Madrid vann för att de har en starkare bänk, en starkare attack, en starkare mittfält, ett starkare försvar och en starkare målvakt.För en halvtimme i Kiev var Liverpools plan att negera denna stamtavla funktionsduglig. Tvingad att anpassa sig genom Salahs eliminering från spelet – en smart misshandel av Sergio Ramos men inte ett avsiktligt försök att pinga på axeln – de hade inga andra kugghjul att kämpa mot dessa styrkor.

Och så slog spelet bort . Vid slutet av 90 minuter hade Toni Kroos och Luka Modric gjort 159 pass, varav 151 lyckades. Deras motsatta siffror James Milner och Jordan Henderson avslutade 50 pass mellan dem. Det finns ett betydande gap för att kompensera i grundläggande fotbollsartiklar, ett gap kan Klopps blitz-attackplaner svärma om och om allt är perfekt. Men han behöver nog lite hjälp nu. Det var den sanning som dolde sig i den andra stängningsfrågan i Kiev.

Det finns en annan sida till detta: Klopp är en stayer. Men han är inte bara populär i Kiev och Liverpool. Det är möjligt för en stjärnachef att växa upp spelarna till sitt förfogande utan att investera lite i konsekventa situationer. Detta behöver inte vara extremt, bara välbedömt.Titta på Madrid: Marcelo och Casemiro kom från dunkel i Brasilien; Kroos var oönskade någon annanstans; Modric var en väl belönad punkt; medan Ramos var kanske den vackraste punkten för alla. Men som minimum Klopp kommer förmodligen vilja ha en ny målvakt och en central mittfältare utöver det inkommande Naby Keïta. Försvaret ser bra ut nu, med tanke på Virgil van Dijks förmåga att stabilisera den som står bredvid honom, men en högkvalitativ center-forward för att dela Roberto Firminos last skulle inte gå fel i det här attackerade laget.

Fight , springa, harry och vara fördömd har varit en underbar plan A denna säsong. Liverpool kan baska sig i minnena av några genuint spännande, högspecifika fotboll. Men som alltid med Klopp är det ett ögonblick att inte sluta, men istället att trycka ännu hårdare.